DURIAN + PULUT@ NASI & KUAH DURIAN






Bila musim durian ni teringat teman akan apak teman yang suka sangat makan durian dengan pulut dan santan. Deme panggil nasi durian walaupun makan dengan pulut. Masa teman kecik-kecik dulu, kalau musim durian je..ramai orang atau tokeh-tokeh durian buat khenduri makan nasi durian ni..kampung teman durian ni deme sebut doyan je ..atau kadang-kadang deme sebut deghoyan..
Kenduri durian ni biasanya dibuat dimasjid malam jumaat lepas majlis baca yasin, dirumah tokeh durian selalunya lepas asar dan kadang-kadang tuan kebun durian buat bawah pokok durian nak nampak lebih real lagi..selalunya dusun durian ni ada dango atau deme sebut jambo..disitulah dibuat kenduri tu..Nasi durian makan campur durian dengan pulut dan digaul dengan santan..rasanya..tryle sendiri..teman sampai hari ini kalau makan durian ni mesti dengan pulut santan..baru puas..kalau tak ada pulut boleh ganti nasi biasa dan kalau tak ada santan..boleh ganti dengan ayo garam je..pun sedap juga yup

Selain makan nasi durian ni..boleh juga dibuat kuah durian..kampung teman deme sebut tenguli..cicah kuah durian ni selalunya roti..kadang-kadang deme cicah dengan roti jala. Mak teman tu kadang-kadang buat tepek/lempeng tepung cicah kuah durian ni..kadang-kadang kalau dah tak ada apa makanan nak dicicah dalam kuah durian tu..boleh juga guna jari sebagai pencicahnya .. yang penting dapat rasa kuahnya tu..Ada kuah yang orang buat warna putih je..tapi mak teman suka buat taruh gula merah bagi dia coklat-coklat sikit baru terangkat..

.

0 comments:

Newer Post Older Post Home